duminică, 18 noiembrie 2012

Saptamana ECO

Publicat de Gradinita Dani la 17:02

Un subiect mult dezbatut in ultimii ani este despre incalzirea globala si nevoia de a schimba ceva in viata noastra, pentru a ne proteja planeta. In timp ce in tarile occidentale grija pentru mediul inconjurator si reciclarea reprezinta o prioritate, din pacate in Romania acest fenomen este privit de multi, cu o oarecare indiferenta si nepasare. 
Aici trebuie sa intervenim noi adultii, actionand in primul rand ca exemplu pentru copiii nostri si sa-i invatam de la o varsta cat mai frageda, cum sa pretejeze natura, ce presupune reciclarea, ce inseamna poluarea si cum ne afecteaza ea. Iata cateva notiuni de baza:

Ecologia
Inseamna grija si respectul fata de natura si mediul inconjurator. Noi oamenii trebuie sa ocrotim plantele si animalele (in sensul asta copilul poate fi ajutat, sa creasca o planta sau un animalut), sa facem tot posibilul sa stim cat mai multe despre ele si sa nu le distrugem (rupand flori care apoi sunt aruncate, sau chinuind mici vietuitoare). 

Reciclarea
A recicla inseamna sa luam deseurile si sa le gasim o alta intrebuintare, sa le transformam. In natura, acesta este un proces obisnuit: in momentul in care o vietate moare, microorganismele si bacteriile o descompun pentru a fi folosita ulterior de alte plante, care vor creste din sol. Din pacate, obiectele folosite de noi in mod uzual, pahare, sticle de plastic si multe altele, nu sunt biodegradabile. In schimb, le putem gasi alte intrebuintari, pentru a nu mai umple gropile de gunoi care polueaza.

Poluarea
Reprezinta contamninarea mediului inconjurator cu deseuri facute de catre om (gunoaie aruncate la intamplare si nu in spatii special amenajate). Poluarea aerului se produce de la combinate chimice, masini si alte producatoare de noxe. Toate acestea sunt  toxice pentru organismul uman.

Cum ii putem invata pe cei mici sa fie mai responsabili fata de planeta lor?
Iata ce am putea schimba sau imbunatati in modul nostru de viata, iar copiii vor invata de la noi. Sa reducem consumul de apa, energie si combustibil, pentru ca fara sa ne dam seama risipim destul de mult:
  • sting lumina in camera din care plec;
  • opresc apa cand ma spal pe dinti;
  • inchid televizorul, calculatorul sau combina muzicala cand parasesc casa;
  • merg pe jos sau cu bicicleta, in loc sa iau masina pe distante mici;
  • opresc motorul masinii cand astept pe cineva...
Sunt doar cateva exemple si unde mai pui ca toate astea ne ajuta sa economisim bani si ne mentin in forma!
Sa refolosim unele lucruri este inca un domeniu din care putem beneficia si noi si planeta. Ce putem utiliza in loc sa aruncam?
  • pungile de plastic de cumparaturi pot fi folosite pentru gunoi;
  • o sacosa din material rezistent poate fi folosita de nenumarate ori la piata sau la supermarket (in Occident aceasta practica ecologista este incurajata chiar de lanturile de supermarketuri);
  • o rochie veche poate deveni o husa pentru scaunelul copilului sau o hainuta pentru ursulet;
  • revistele pot fi material didactic (decupaje, colaje);
  • cutiile de pantofi pot fi colorate, decorate si folosite ca loc de depozitare pentru jucarii sau diverse obiecte marunte;
  • multe recipiente din plastic pot fi folosite pentru confectionarea unor minunate decoratiuni interioare (vaze din sticle de plastic, flori din cofraje de oua, etc).
Nu este pentru prima data, cand utilizam la gradinita metoda refolosirii materialelor reciclabile. Pe parcursul aniilor, copiii nostri au inteles cat este de important, sa te folosesti de ce ai la indemana, pentru a confectiona ceva unic si inedit. 


Astfel, in saptamana ecologica cei mici au invatat, cum pot confectiona un binoclu din role de la hartia igienica...



... cum se pot face spiridusi din conuri de brad si hartie...



... cu ajutorul frunzelor colorate si a unui borcan copiii au realizat lanterne de toamna...








... si au facut colaje minunate din reviste vechi.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

winter

 

Ein Herz für Kinder Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez