sâmbătă, 20 octombrie 2012

Saptamana culorilor!!!

Publicat de Gradinita Dani la 15:17
Copiii iubesc toate culorile si sunt incantati de ele. Culorile tari, combinaţiile puternice ii atrag şi fascineaza pe cei mici. Ei raspund diferit de adulti la orice culoare. Culoarea este prima caracteristica pe care un copil o distinge. Ei invata sa le diferentieze cu mult inainte de a le sti numele. Cei mici arata spre obiecte de diferite culori, fara a sti ce inseamna "rosu", "verde" sau "galben". Abia la varsta de 2-5 ani vor sti culorile. Bineinteles, fiecare copil se dezvolta diferit, de vreme ce procesul de crestere este legat de sistemul nervos. In primul rand, ei incep sa perceapa rosul, apoi culorile deschise, printre care si galbenul.  
Un mod eficient de a-l invata pe cel mic culorile este sub forma de asociatii. De exemplu: galben - banana, soare, puisor; rosu - mar, rosie; albastru - blugi, cer  etc. Mai tarziu culorile pot fi folosite pentru a-i  invata pe cei mici lucruri noi (sa distinga pericolul). De asemenea, ele pot imbunatati activitatea de invatare la scoala (evidentierea ideilor principale prin culori diferite) .
Numeroase studii au aratat ca preferintele copiilor in materie de culori se schimba odata cu varsta. Multi copii sub 10 ani sunt indragostiti de rosu, roz sau galben, spunand ca acestea sunt culorile lor preferate. Dupa aceea vor prefera albastrul. Preferintele culorilor variaza si in functie de gen, fetitele alegand rozul si violetul, iar baietii mai mult culorile inchise. Aici poate fi recunoscuta si influenta parintilor, care isi invata copii cu anumite culori (prin haine sau jucarii).

Omul foloseşte culorile şi se exprimă prin intermediul acestora. Ele joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră deorece influenţează direct dispoziţia noastră şi starea sufletească. Astfel: 

rosul este culoarea optimismului, vitalitatii, a acţiunii si mişcării. Este culoarea cea mai expresivă, extrovertită, legată de o viaţă plină, de curaj şi sacrificiu, sentimente puternice şi activităţi pasionante. Roşul nu poate lăsa pe nimeni rece. Puteţi să iubiţi sau să urâţi această culoare, dar cu greu puteţi rămâne indiferenti la culoarea roşie; 
verdele - i se spune şi culoarea sănătăţii, deoarece această culoare acţionează calmant asupra sistemului nervos, este eficientă în caz de oboseală, stabileşte echilibrul personal. Pe de altă parte este culoarea liniştei, a calmului, a odihnei, a meditaţiei;  
galbenul - este culoarea soarelui, a luminii şi a optimismului, înviorează, activează şi eliberează temerile. Menţine vigilenţa, stimulează concentrarea, simbolizează creativitatea şi inteligenţa. O calitate importantă a acestei culori este comunicativitatea (motiv pentru care cutiile poştale sunt galbene);
albastrul - face parte din culorile primare. Culoarea opusă ei este culoarea galbenă, amestecul acestor două culori are ca şi rezultat culoarea verde, care combină calităţile ambelor culori. În natură este larg răspândită în cerul azuriu, care se reflectă în apă. Albastrul simbolizează: înţelepciune, inteligenţă, infinitate, adâncime, superioritate, spiritualitate, misticism. I se spune si culoarea liniştei şi odihnei;
albul - este culoarea clarităţii şi este ca un val al amestecului celor trei culori naturale: galben, roşu şi albastru. Din acest motiv, de cele mai multe ori reacţionăm pozitiv la culoarea albă. Simbolizează claritatea, inocenţa şi puritatea, dar şi un nou început, naşterea. Este, de asemenea, un simbol al divinităţii, perfecţiunii, mândriei si bunătăţii.  
  
Tinand cont de aspectele mai sus mentionate, ne-am gandit ca ar fi o idee buna, ca prichindeii nostri sa invete culorile intr-un mod practic si amuzant si am initiat:
  
                                         Saptamana Culorilor

1 comentarii:

Bogdana on 28 octombrie 2012 la 18:24 spunea...

Zara nu a apucat sa ajunga decat la verde, din cauza racelii, dar dupa "ziua verde" a fost foarte marcata, repetand "vede, vede"...a fost o idee foarte buna.felicitari!

Trimiteți un comentariu

winter

 

Ein Herz für Kinder Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez